4 średnie bataty
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 duża marchew
pęczek natki pietruszki
2 garści suszonej żurawiny
5 łyżek oliwy
sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
5-6 goździków
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Czas przygotowania: około godziny
♥ Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj.
♥ Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut.
♥ Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki.
♥ Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków.
♥ Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele i listki
♥ Natkę pietruszki posiekaj, żurawinę pokrój na małe kawałki.
♥ Na patelnię dorzuć ugotowaną soczewicę, natkę i żurawinę. Przypraw do smaku. Zdejmij z ognia po 2-3 minutach.
♥ W upieczonych batatach wydrąż podłużną kieszonkę na farsz, a wydobyty miąższ batatów rozdrobnij widelcem, dodaj do farszu i dokładnie wymieszaj.
♥ Każdego batata sowicie nafaszeruj soczewicowym nadzieniem.
♥ Każdego batata sowicie nafaszeruj soczewicowym nadzieniem.
Gotowe! Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz