ok. 1 kg surowej dyni lub musu z dyni
5 ziemniaków
1 spora cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
100 ml mleczka kokosowego (możesz pominąć ten składnik)
2 szklanki wody
2 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz
ostra papryka
kurkuma
gałka muszkatołowa
pestki dyni
Czas przygotowania: około godziny
♥ Dynię pokrój na kawałki, wydrąż pestki i ułóż na naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut. Upieczoną dynię oddziel od skórki, mus przełóż do miski.
♥ Cebulę obierz i pokrój w piórka, usmaż w garnku na rozgrzanym oleju wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
♥ Ziemniaki i marchew obierz, pokrój w talarki lub kostkę, opłucz. Dorzuć do cebuli i czosnku. Smaż przez 5-10 minut. Następnie dolej wodę i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
♥ Wyjmij ziele angielskie i listki laurowe.
♥ Dorzuć mus z dyni i gotuj przez około 10 minut.
♥ Dorzuć mus z dyni i gotuj przez około 10 minut.
♥ Teraz dokładnie wszystko zblenduj. Dolej mleczko kokosowe i przypraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
♥ Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej jeszcze trochę wody.
♥ Podawaj z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.
♥ Podawaj z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz