0,5 kg bobu
200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia)
5 ząbków czosnku
garść świeżego koperku
sól, pieprz
makaron spaghetti
Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min.
Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową.
Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu.
Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)
Komentarze
Prześlij komentarz