Przejdź do głównej zawartości

Coś o blogu, coś o mnie

O blogu

Wege coś tam to blog o kuchni roślinnej - prostej, szybkiej i pysznej!
Znajdziecie tu przepisy dań wegańskich na każdą okazję i każdą kieszeń, każdą porę dnia i każdy nastrój. Podzielę się z Wami moimi autorskimi przepisami, a także tymi, które poddałam mniejszej lub większej modyfikacji podkręcając ich smak. Wszystko po to, aby pokazać, że dania wegańskie nie są skomplikowane i trudne do wykonania, a składniki można kupić w sklepie tuż za rogiem, albo przygotować samodzielnie.


Na blogu znajdziecie również Poradnik roślinny, czyli dawkę wiedzy o największych kumplach każdego miłośnika diety wegańskiej - warzywach i owocach.


O mnie

Jestem Sara.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, tworzyć nowe kompozycje, odkrywać, próbować i mieszać, kombinować. Po kilku wcześniejszych nieudanych próbach, w wieku 22 lat przeszłam na dietę roślinną. Minęło już trochę czasu, a ja pomimo obaw najbliższych, mam się świetnie i przekonuję ich do roślinnej kuchni - prostej, szybkiej i mega smacznej! Jak łatwo poprzez kulinarną podróż po zielonych smakach przekonać samego siebie, rodzinę i przyjaciół do kuchni wegańskiej? Spróbujcie sami! Przed Wami wiele przyjemności i ciekawych doznań :)

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...