2 spore ziemniaki 1 marchew 1 cukinia natka pietruszki 1 cebula ziarna słonecznika 4/5 łyżek mąki 3 łyżki siemienia lnianego sól, pieprz, ostra papryka Czas przygotowania: ponad godzina ♥ Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść widelcem, poczekać aż ostygną. ♥ Zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na ok. 15 min. Odlać zgromadzoną wodę. ♥ Do miski z cukinią dotrzeć obraną marchew, dorzucić słonecznik oraz drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. ♥ Zblendować siemię lniane, wrzucić do reszty składników. ♥ Dosypać mąkę. ♥ Doprawić solą, pieprzem i papryką. ♥ Wszystko dokładnie wymieszać. ♥ Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się pięknie złociste. Porady: Jeżeli masa będzie zbyt lepka, rzadka - dorzuć mąkę do uzyskania idealnej konsystencji. Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. :) Aby pozbyć ...
Coś roślinnego. Coś prostego. Coś pysznego.