1,5 kg cukinii
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
1 jabłko
2 duże cebule
3 czubate łyżki cukru
3 łyżki octu
2 łyżeczki oregano
czubata łyżeczka ostrej papryki
lubczyk, suszona natka pietruszki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania: ponad godzina
♥ Cukinie dokładnie umyć, następnie zetrzeć na drobnych oczkach lub pokroić i zblendować. Dosypać czubatą łyżkę soli i odstawić na około godzinę. Po tym czasie odlać zgromadzona wodę.
♥ Cebule i jabłko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Podsmażyć do momentu, aż cebula będzie szklista, a jabłko miękkie.
♥ Do cebuli i jabłka dorzucić odsączoną z wody cukinię, dusić przez ok. 20 min.
♥ Dodać przecier, cukier, ocet oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dokładnie zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
♥ Nakładać do wyparzonych słoików, następnie zapasteryzować.
Porady:
Jeżeli chcesz, aby keczup był bardziej pomidorowy, dodaj trochę więcej koncentratu pomidorowego.
Przetwory można pasteryzować na kilka sposobów, ja postanowiłam ugotować słoiki - jak to zrobić? To proste! Dno dużego garnka wyłóż ręcznikiem lub gazetą, wsadź słoiki nakrętką do góry, zalej letnią wodą do 3/4 wysokości słoików, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Przetwory zostaw w garnku do ostygnięcia. Tadaam i gotowe!
Do keczupu dodaj swoje ulubione zioła - bazylię, tymianek, albo dorzuć odrobinę cynamonu, który doda fantastycznego aromatu!
Z podanych proporcji wyszły 4 średniej wielkości słoiki keczupu, jeżeli chcesz przygotować większy zapas, zrób przetwory z 2, 3, 4 porcji! :)
Komentarze
Prześlij komentarz