Przejdź do głównej zawartości

Keczup z cukinii

1,5 kg cukinii
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
1 jabłko
2 duże cebule
3 czubate łyżki cukru 
3 łyżki octu
2 łyżeczki oregano
czubata łyżeczka ostrej papryki
lubczyk, suszona natka pietruszki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego 
sól, pieprz do smaku

Czas przygotowania: ponad godzina

 Cukinie dokładnie umyć, następnie zetrzeć na drobnych oczkach lub pokroić i zblendować. Dosypać czubatą łyżkę soli i odstawić na około godzinę. Po tym czasie odlać zgromadzona wodę. 
 Cebule i jabłko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Podsmażyć do momentu, aż cebula będzie szklista, a jabłko miękkie.
 Do cebuli i jabłka dorzucić odsączoną z wody cukinię, dusić przez ok. 20 min.
 Dodać przecier, cukier, ocet oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dokładnie zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Nakładać do wyparzonych słoików, następnie zapasteryzować.


Porady:
Jeżeli chcesz, aby keczup był bardziej pomidorowy, dodaj trochę więcej koncentratu pomidorowego.
Przetwory można pasteryzować na kilka sposobów, ja postanowiłam ugotować słoiki - jak to zrobić? To proste! Dno dużego garnka wyłóż ręcznikiem lub gazetą, wsadź słoiki nakrętką do góry, zalej letnią wodą do 3/4 wysokości słoików, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Przetwory zostaw w garnku do ostygnięcia. Tadaam i gotowe!
Do keczupu dodaj swoje ulubione zioła - bazylię, tymianek, albo dorzuć odrobinę cynamonu, który doda fantastycznego aromatu!
Z podanych proporcji wyszły 4 średniej wielkości słoiki keczupu, jeżeli chcesz przygotować większy zapas, zrób przetwory z 2, 3, 4 porcji! :)


Sprawdź, co dobrego ma w sobie CUKINIA.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...