200 g słonecznika
8 suszonych pomidorów
1 mała cebulka
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka tahini (opcjonalnie)
5 łyżeczek wody
Czas przygotowania: około 30 min
♥ Słonecznik wsyp do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na kilka godzin (najlepiej na noc), a po tym czasie odcedź.
♥ Cebulkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż. Natkę pietruszki posiekaj.
♥ Odcedzone pestki słonecznika wrzuć do głębokiej miski, dodaj podsmażoną cebulę, natkę, pomidory oraz przyprawy. Ja dodałam również odrobinę tahini, ale możesz pominąć ten składnik.
♥ Wszystko dokładnie zblenduj. W przypadku, gdy twarożek będzie zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj.
Przechowuj w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz