Przejdź do głównej zawartości

Co dobrego ma w sobie CUKINIA?



Uwaga, uwaga!
Przed Wami niskokaloryczna, lekkostrawna i mająca wszechstronne zastosowanie w kuchni - CUKINIA. Najczęściej można ją spotkać w zielonej, żółtej lub pasiastej kreacji. Należy do rodziny warzywnych wielkoludów i osiąga rozmiary nawet do 45 cm, jednak to te mniejsze okazy są najsmaczniejsze. Cukinia chętnie podzieli się z Wami swoimi kwiatami, które jak i ona, mogą zostać przygotowane na wiele pysznych sposobów. Nasza kuchenna kompanka zaprzyjaźniła się z żelazem, potasem, magnezem oraz witaminami C, K, B1 i PP. Jednak ma odwieczny spór z metalami ciężkimi - w najmniejszym stopniu nie toleruje ich towarzystwa. Z chęcią pomoże Wam w odkwaszaniu organizmu oraz poprawie trawienia.

Wartości odżywcze w 100g cukinii:
Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko ogółem - 2.71 g
Tłuszcz - 0.40 g
Węglowodany - 3.11 g 
Błonnik - 1.1 g

Witaminy
Witamina C – 34.1 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna - 0.705 mg
Witamina B6  - 0.142 mg
Kwas foliowy -  20 µg
Witamina A – 490 IU

Minerały
Potas - 459 mg
Fosfor - 93 mg
Magnez - 33 mg
Wapń – 21 mg
Sód – 3 mg 
Cynk - 0.83 mg
Żelazo - 0.79 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Cukinia dostępna jest przez cały rok, także w dowolnym momencie możecie przygotować z niej smakowite placuszki, zapiekankę, leczo, frytki czy roladki. Sprawdzi się jako dodatek do najróżniejszych sosów, makaron, ketchup, a nawet dżem. Koniecznie spróbujcie cukinii z grilla oraz faszerowanej prosto z piekarnika.

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...