Uwaga, uwaga!
Przed Wami niskokaloryczna, lekkostrawna i mająca wszechstronne zastosowanie w kuchni - CUKINIA. Najczęściej można ją spotkać w zielonej, żółtej lub pasiastej kreacji. Należy do rodziny warzywnych wielkoludów i osiąga rozmiary nawet do 45 cm, jednak to te mniejsze okazy są najsmaczniejsze. Cukinia chętnie podzieli się z Wami swoimi kwiatami, które jak i ona, mogą zostać przygotowane na wiele pysznych sposobów. Nasza kuchenna kompanka zaprzyjaźniła się z żelazem, potasem, magnezem oraz witaminami C, K, B1 i PP. Jednak ma odwieczny spór z metalami ciężkimi - w najmniejszym stopniu nie toleruje ich towarzystwa. Z chęcią pomoże Wam w odkwaszaniu organizmu oraz poprawie trawienia.
Wartości odżywcze w 100g cukinii:
Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko ogółem - 2.71 g
Tłuszcz - 0.40 g
Węglowodany - 3.11 g
Błonnik - 1.1 g
Witaminy
Witamina C – 34.1 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna - 0.705 mg
Witamina B6 - 0.142 mg
Kwas foliowy - 20 µg
Witamina A – 490 IU
Minerały
Potas - 459 mg
Fosfor - 93 mg
Magnez - 33 mg
Wapń – 21 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.83 mg
Żelazo - 0.79 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Cukinia dostępna jest przez cały rok, także w dowolnym momencie możecie przygotować z niej smakowite placuszki, zapiekankę, leczo, frytki czy roladki. Sprawdzi się jako dodatek do najróżniejszych sosów, makaron, ketchup, a nawet dżem. Koniecznie spróbujcie cukinii z grilla oraz faszerowanej prosto z piekarnika.