Natka pietruszki może pochwalić się bardzo dużą ilością witamin C i A - jedna łyżeczka tej zieleniny pokryje dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu. Zawartość minerałów pomoże w prawidłowym funkcjonowaniu ważnych procesów dla ciała człowieka. Ponadto zielona natka obfituje w żelazo, które w zespole z witaminą C pozwoli wzmocnić organizm i ochroni go przed przeziębieniami, a także pomoże walczyć z anemią.
Wartości odżywcze w 100g natki / korzenia pietruszki:
Wartość energetyczna - 36 kcal / 55 kcal
Białko ogółem - 2,97 g / 2,3 g
Tłuszcz - 0,79 g / 0,6 g
Węglowodany - 6,33 g / 12,3 g
Błonnik - 3,3 g / 4,3 g
Witaminy
Witamina C – 133 mg / 41 mg
Tiamina – 0,086 mg / 0,01 mg
Ryboflawina – 0,098 mg / 0,08 mg
Niacyna - 1,313 mg / 2,0 mg
Witamina B6 - 0,090 mg / 0,23 mg
Kwas foliowy - 20 µg / 180 µg
Witamina A – 8424 IU / 2,5 µg RAE
Witamina E - 0,75 mg / 1,7 mg
Witamina K - 1640 µg
Minerały
Potas - 554 mg / 562 mg
Fosfor - 58 mg / 71,1 mg
Magnez - 50 mg / 36 mg
Wapń – 138 mg / 48,5 mg
Sód – 56 mg / 17 mg
Cynk - 1,07 mg / 0,23 mg
Żelazo - 6,2 mg / 1,2 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Natka pietruszki pięknie przyozdobi Wasze potrawy, a dzięki swoim znakomitym walorom smakowym sprawdzi się jako dodatek różnych dań, a również pyszne pesto. Z korzenia pietruszki możecie przygotować kremową zupę, frytki i wiele innych potraw.
Komentarze
Prześlij komentarz