woda z puszki po ciecierzycy
3 łyżeczki octu
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu lub innego słodzika
pół łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
4/5 suszonych pomidorów
oregano
kilka kropel soku z cytryny
ok. 2 szklanek oleju roślinnego
Czas przygotowania: ok. 20 minut
♥ Schłodzoną aquafabę (wodę po ciecierzycy) wlać do głębokiego naczynia blendera. Dorzucić pozostałe składniki oprócz oleju i blendować przez ok. 5 minut.
♥ Do spienionej masy powoli dolać olej i blendować jeszcze przez minutę. Odstawić do lodówki - dopiero wtedy majonez zgęstnieje.
Porady:
Do przygotowania majonezu najlepiej sprawdzi się delikatny w smaku olej rzepakowy.
Do majonezu można dorzucić łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych, a sól zastąpić solą kala namak - dodadzą charakterystycznego serowego i jajecznego smaku.
Zamiast suszonych pomidorów i oregano dodajcie swoje ulubione przyprawy - czosnek, rozmaryn lub inne aromatyczne zioła.
Majonez trzymajcie w lodówce max. tydzień - UWAGA! Zazwyczaj znika w ekspresowym tempie :)
Komentarze
Prześlij komentarz