Spód:
paczka sucharków
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki oleju
roślinnego (u mnie rzepakowy)
Budyń jaglany:
100 g kaszy jaglanej
banan
cukier wanilinowy
łyżka soku z cytryny
50 ml mleczka
kokosowego
Masa karmelowa:
150 g daktyli
50-100 ml mleczka kokosowego
odrobina soli
100 g solonych fistaszków
Czas przygotowania: około godziny
♥ Sucharki rozkrusz. W garnku
podgrzej olej i dorzuć czekoladę, rozpuść na małym ogniu. Suchary dokładnie połącz z masą
czekoladową. Wyłóż na formę do tarty lub normalna blaszkę, dokładnie ugnieć.
Wsadź do lodówki, a jeśli zależy Ci ma czasie - na chwilę do
zamrażarki.
♥ Kaszę jaglaną ugotuj. Następnie dodaj banana, cytrynę,
mleczko kokosowe i cukier. Zblenduj na gładki budyń. Rozprowadź na
czekoladowym spodzie i odstaw do lodówki na około 10 minut - do momentu aż masa delikatnie zgęstnieje.
♥ Daktyle zalej
wrzątkiem na 10-15min. Odlej wodę, dosyp sól i wlej mleko
kokosowe, zblenduj. Jeżeli masa karmelowa będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze
odrobinę mleka. Karmel rozsmaruj na budyniu jaglanym i posyp
fistaszkami.


Komentarze
Prześlij komentarz