bataty
oliwa
sól, pieprz, papryka, oregano
Czas przygotowania: 20 min + 45 min pieczenia
Bataty obieramy i kroimy na długie, cienkie frytki - niech nie będą za grube, max. 1 x 1 cm. Dokładnie myjemy, osuszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem formy. Frytki polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano, dokładnie mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 min, w połowie pieczenia warto je przemieszać.
Batatowe frytki możemy obsypać posiekaną natką pietruszki i wegańskim parmezanem (na przykład z tego przepisu) - wtedy smakują najlepiej, ale i bez tego są pyszne! :)
Podany przepis jest tym z kategorii "dla leniwych i spieszących się". Jeżeli masz więcej czasu i chcesz, aby frytki były bardziej chrupiące to po ich umyciu wsadź je na 30 min do zimnej wody, następnie dokładnie osusz, polej oliwą i wymieszaj. Tutaj kolejna modyfikacja: ulubione przyprawy połącz w misce z 1 czubatą łyżką skrobi ziemniaczanej i dorzuć do frytek, tak aby każda z nich była pokryta aromatyczną mieszanką. Upiecz.
Komentarze
Prześlij komentarz