400 g ciecierzycy ze słoika (razem z aquafabą)
4 średniej wielkości ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
mielony kmin rzymski
sól, pieprz, papryka
kilka kromek czerstwego chleba
oliwa
Czas przygotowania: 15 min + 25 min gotowania
Cebulę obierz i pokrój, podsmaż w garnku na łyżce oliwy. Do zeszklonej cebuli dorzuć obrany i pokrojony czosnek (możesz wrzucić całe ząbki).
Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę, dokładnie umyj, osusz i wrzuć do garnka, wsyp łyżeczkę kuminu, dokładnie wymieszaj i smaż ok. 5 min.
Do ziemniaków, cebuli i czosnku wrzuć ciecierzycę wraz z aquafabą, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie, po czym zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, podsmaż chleb doprawiając go solą i pieprzem.
Zupę podawaj razem z grzankami.
Oto sposób na mega szybką i smaczną zupę z ciecierzycy! Proste? Proste!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz