Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie bułki maślane do burgera


400 ml ciepłego mleka roślinnego niesłodzonego (u mnie owsiane Alpro)
500 g mąki typu 450
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła roślinnego np. Alsan
sezam / czarnuszka / mak
oliwa

Czas przygotowania: ok. 2 godziny


♥ W małym rondelku rozpuść masło i odstaw, aby delikatnie ostygło.
 Mleko przelej do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 min. Następnie przesiej mąkę, dodaj sól i dolej masło. Wszystko starannie wymieszaj łyżką lub wyrób ręką. Ciasto ma być luźne - nie może być zbyt zbite, ale też za rzadkie.
♥ Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
♥ Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i wyrób na obsypanym mąką blacie. Podziel na 6 równych części, z każdej wyrób zgrabną kuleczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
♥ Bułki posmaruj oliwą i obsyp ulubionym dodatkiem - u mnie był to sezam, ale czarnuszka lub mak też fajnie się sprawdzają. Daj bułką ok. 15 minut, aby trochę wyrosły.



♥ Piecz w 200 stopniach (u mnie termoobieg) przez 15-20 min, aż pięknie się zarumienią.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlety ziemniaczano-warzywne

2 spore ziemniaki 1 marchew 1 cukinia natka pietruszki 1 cebula ziarna słonecznika 4/5 łyżek mąki 3 łyżki siemienia lnianego sól, pieprz, ostra papryka Czas przygotowania: ponad godzina ♥ Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść widelcem, poczekać aż ostygną. ♥ Zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na ok. 15 min. Odlać zgromadzoną wodę. ♥ Do miski z cukinią dotrzeć obraną marchew, dorzucić słonecznik oraz drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. ♥ Zblendować siemię lniane, wrzucić do reszty składników. ♥ Dosypać mąkę. ♥ Doprawić solą, pieprzem i papryką. ♥ Wszystko dokładnie wymieszać. ♥ Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się pięknie złociste. Porady: Jeżeli masa będzie zbyt lepka, rzadka - dorzuć mąkę do uzyskania idealnej konsystencji. Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. :) Aby pozbyć ...

Kotlety buraczano-jaglane

szklanka suchej kaszy jaglanej 4 buraczki (ja wykorzystuję pulpę po wyciśnięciu soku z buraków) cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka 2 łyżki mąki oliwa Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenia ♥ Kaszę jaglaną gotujemy. ♥ Buraki ścieramy na tarce (duże oczka) lub wykorzystujemy buraczane resztki z wyciskarki do soków. ♥ Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. ♥ Buraki wsypujemy na patelnię, podsmażamy przez chwilę i dolewamy trochę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką w zależności od preferencji). ♥   Gdy buraki będą miękkie, a woda odparuje wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy. ♥ Zwilżamy ręce i formujemy kotlety, które układamy na wyłożonej papierem blaszce. ♥   Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Kotlety są idealne do wege burgerów, świetnie kompon...