400 ml ciepłego mleka roślinnego niesłodzonego (u mnie owsiane Alpro)
500 g mąki typu 450
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła roślinnego np. Alsan
sezam / czarnuszka / mak
oliwa
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
♥ W małym rondelku rozpuść masło i odstaw, aby delikatnie ostygło.
♥ Mleko przelej do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 min. Następnie przesiej mąkę, dodaj sól i dolej masło. Wszystko starannie wymieszaj łyżką lub wyrób ręką. Ciasto ma być luźne - nie może być zbyt zbite, ale też za rzadkie.
♥ Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
♥ Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i wyrób na obsypanym mąką blacie. Podziel na 6 równych części, z każdej wyrób zgrabną kuleczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
♥ Bułki posmaruj oliwą i obsyp ulubionym dodatkiem - u mnie był to sezam, ale czarnuszka lub mak też fajnie się sprawdzają. Daj bułką ok. 15 minut, aby trochę wyrosły.

♥ Piecz w 200 stopniach (u mnie termoobieg) przez 15-20 min, aż pięknie się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz