makaron do dań azjatyckich np. chow mein
pęczek zielonych szparagów
1 kostka naturalnego tofu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości marchewka
sos sojowy (u mnie ciemny)
sok wyciśnięty z połówki cytryny
5 łyżek masła orzechowego
pieprz
sezam
szczypiorek
Czas przygotowania: 30 min
W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Tofu odsącz z wody, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do woka, podsmaż i po chwili dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
Szparagi umyj i oderwij włókniste końcówki, pokrój na 1-2 cm kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a obrane ząbki czosnku i marchew w cienkie plasterki, wszystko dorzuć do tofu. Warzywa podsmażaj około 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Teraz przygotuj sos: masło orzechowe wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem z cytryny, możesz dodać też trochę wody jeżeli masło orzechowe jest zbyt gęste. Dopraw odrobiną pieprzu. Sos powinien być dość rzadki, aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
Sos orzechowy wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy, dorzucamy ugotowany makaron (i trochę wody po gotowaniu, wystarczą 3-4 łyżki). Mieszamy wszystkie składniki.
Danie podajemy posypane sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz