Przejdź do głównej zawartości

Azjatyckie ze szparagami i tofu w sosie orzechowym (vegan)


makaron do dań azjatyckich np. chow mein
pęczek zielonych szparagów
1 kostka naturalnego tofu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości marchewka
sos sojowy (u mnie ciemny)
sok wyciśnięty z połówki cytryny
5 łyżek masła orzechowego
pieprz
sezam
szczypiorek

Czas przygotowania: 30 min

W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Tofu odsącz z wody, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do woka, podsmaż i po chwili dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
Szparagi umyj i oderwij włókniste końcówki, pokrój na 1-2 cm kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a obrane ząbki czosnku i marchew w cienkie plasterki, wszystko dorzuć do tofu. Warzywa podsmażaj około 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Teraz przygotuj sos: masło orzechowe wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem z cytryny, możesz dodać też trochę wody jeżeli masło orzechowe jest zbyt gęste. Dopraw odrobiną pieprzu. Sos powinien być dość rzadki, aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
Sos orzechowy wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy, dorzucamy ugotowany makaron (i trochę wody po gotowaniu, wystarczą 3-4 łyżki). Mieszamy wszystkie składniki.
Danie podajemy posypane sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...