2 pęczki świeżego szczawiu
2 litry bulionu
200 g wegańskiej śmietanki Planton (dostępna w Lidlu)
5 ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, papryka
Czas przygotowania: 45 min
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj.
W dużym garnku przygotuj bulion, może być z wegańskiej kostki rosołowej. Szczaw dokładnie umyj i posiekaj, dodaj do bulgoczącego bulionu, gotuj 10 min. Zupę dopraw sosem sojowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie zblenduj i dorzuć śmietankę, wymieszaj - jeżeli pojawią się śmietanowe grudki, ponownie użyj blendera.
Cebulę obierz i pokrój, zeszklij na patelni polanej odrobiną oleju. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki niedbale potłucz i dodaj do cebuli, podsmaż. Ziemniaki i cebulka świetnie komponują się z zupą - delikatnie słodka cebula kontrastuje z kwaśnym posmakiem szczawiu, ziemniaki zagęszczają zupę i sprawiają, że staje się jeszcze bardziej kremowa.
I gotowe! Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz