200 g białej fasoli Piękny Jaś (może być inna lub z puszki)
500 ml wody
200 g wędzonego tempehu np. Merapi do kupienia w Auchan, Merkusie (naturalny też będzie OK)
4-5 łyżek oleju
700 g pulpy pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
ciemny sos sojowy
majeranek, lubczyk
papryka wędzona
papryka ostra
łyżka ajvaru - opcjonalnie
sól, pieprz
Fasolę opłucz i zostaw na noc w misce z wodą, możesz dosypać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, ale nie jest to konieczne. Wody musi być 2 razy tyle co fasoli.
Następnego dnia odcedź fasolę, wrzuć do garnka i zalej wodą, dodaj sporą szczyptę soli i pocjonalnie 2 goździki. Gotuj do czasu, aż fasola zmięknie - ok. 1 h.
Pod koniec gotowania fasoli, pokrój tempeh w dużą kostkę. Do garnka wlej olej, rozgrzej i dorzuć tempeh, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką (dodaj również wędzoną, jeżeli masz naturalny tempeh), smaż ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć do tempehu i podsmażaj kolejne 5 min.
Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dorzuć do garnka wraz z pozostałymi składnikami: listkami laurowymi, zielem angielskim, 2 łyżkami sosu sojowego, łyżką ostrej papryki i papryki wędzonej. Smaż ok. 2 minut i po tym czasie dorzuć ugotowaną fasolę wraz z pozostałą po gotowaniu wodą, wlej pulpę pomidorową i łyżkę ajvaru. Do smaku dopraw solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem - u mnie świeże. Gotuj przez 15-20 min, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Fasolka najlepiej smakuje po kilku godzinach, albo następnego dnia :)
Podawaj z chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz