Przejdź do głównej zawartości

Wegańska fasolka po bretońsku z tempehem



200 g białej fasoli Piękny Jaś (może być inna lub z puszki)
500 ml wody
200 g wędzonego tempehu np. Merapi do kupienia w Auchan, Merkusie (naturalny też będzie OK)
4-5 łyżek oleju
700 g pulpy pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
ciemny sos sojowy
majeranek, lubczyk
papryka wędzona
papryka ostra
łyżka ajvaru - opcjonalnie
sól, pieprz

Fasolę opłucz i zostaw na noc w misce z wodą, możesz dosypać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, ale nie jest to konieczne. Wody musi być 2 razy tyle co fasoli.
Następnego dnia odcedź fasolę, wrzuć do garnka i zalej wodą, dodaj sporą szczyptę soli i pocjonalnie 2 goździki. Gotuj do czasu, aż fasola zmięknie - ok. 1 h.
Pod koniec gotowania  fasoli, pokrój tempeh w dużą kostkę. Do garnka wlej olej, rozgrzej i dorzuć tempeh, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką (dodaj również wędzoną, jeżeli masz naturalny tempeh), smaż ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć do tempehu i podsmażaj kolejne 5 min.
Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dorzuć do garnka wraz z pozostałymi składnikami: listkami laurowymi, zielem angielskim, 2 łyżkami sosu sojowego, łyżką ostrej papryki i papryki wędzonej. Smaż ok. 2 minut i po tym czasie dorzuć ugotowaną fasolę wraz z pozostałą po gotowaniu wodą, wlej pulpę pomidorową i łyżkę ajvaru. Do smaku dopraw solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem - u mnie świeże. Gotuj przez 15-20 min, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Fasolka najlepiej smakuje po kilku godzinach, albo następnego dnia :)
Podawaj z chlebem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...