Przejdź do głównej zawartości

Co dobrego ma w sobie MARCHEW?

Marchew upodobała sobie pomarańczową kreację, ale do twarzy jej również w białym, czerwonym, czy czarnym. Kusi zgrabnym kształtem, ale na szczególną uwagę zasługuje słodkie wnętrze przepełnione witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami. Jej walory pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, wzmacniają odporność i opaleniznę, a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, opóźniają pojawienie się zmarszczek oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Marchew zawiera w sobie bogate zasoby karotenoidów - beta-karoten, alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę i likopen, należących do naturalnych przeciwutleniaczy będących źródłem witaminy A.
Wartości odżywcze w 100 g marchwi:
Wartość energetyczna - 41 kcal
Białko ogółem - 0.93 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
Błonnik - 2.8 g
Witaminy
Witamina C – 5.9 mg
Tiamina – 0.066 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna - 0.983 mg
Witamina B6 - 0.138 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina E – 0.66 mg
Witamina K - 13.2 µg

Minerały
Wapń – 33 mg
Żelazo - 0.30 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 320 mg
Sód – 69 mg
Cynk - 0.24 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Porady:
Staraj się gotować marchewkę w całości - dzięki temu straci mniej składników odżywczych.
Marchew ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Jej słodki smak idealnie skomponuje się z sałatkami, kotletami, zupami, sosami... długo by wymieniać!
Spróbujcie sami, oto kilka marchewkowych propozycji:

Krem marchewkowy z wędzonym tofu

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...