Marchew upodobała sobie pomarańczową kreację, ale do twarzy jej również w białym, czerwonym, czy czarnym. Kusi zgrabnym kształtem, ale na szczególną uwagę zasługuje słodkie wnętrze przepełnione witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami. Jej walory pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, wzmacniają odporność i opaleniznę, a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, opóźniają pojawienie się zmarszczek oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Marchew zawiera w sobie bogate zasoby karotenoidów - beta-karoten, alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę i likopen, należących do naturalnych przeciwutleniaczy będących źródłem witaminy A.
Wartości odżywcze w 100 g marchwi:
Wartość energetyczna - 41 kcal
Białko ogółem - 0.93 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
Błonnik - 2.8 g
Witaminy
Witamina C – 5.9 mg
Tiamina – 0.066 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna - 0.983 mg
Witamina B6 - 0.138 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina E – 0.66 mg
Witamina K - 13.2 µg
Minerały
Wapń – 33 mg
Żelazo - 0.30 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 320 mg
Sód – 69 mg
Cynk - 0.24 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Porady:
Staraj się gotować marchewkę w całości - dzięki temu straci mniej składników odżywczych.
Marchew ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Jej słodki smak idealnie skomponuje się z sałatkami, kotletami, zupami, sosami... długo by wymieniać!
Spróbujcie sami, oto kilka marchewkowych propozycji:
Krem marchewkowy z wędzonym tofu
Wartości odżywcze w 100 g marchwi:
Wartość energetyczna - 41 kcal
Białko ogółem - 0.93 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
Błonnik - 2.8 g
Witaminy
Witamina C – 5.9 mg
Tiamina – 0.066 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna - 0.983 mg
Witamina B6 - 0.138 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina E – 0.66 mg
Witamina K - 13.2 µg
Minerały
Wapń – 33 mg
Żelazo - 0.30 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 320 mg
Sód – 69 mg
Cynk - 0.24 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Porady:
Staraj się gotować marchewkę w całości - dzięki temu straci mniej składników odżywczych.
Marchew ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Jej słodki smak idealnie skomponuje się z sałatkami, kotletami, zupami, sosami... długo by wymieniać!
Spróbujcie sami, oto kilka marchewkowych propozycji:
Krem marchewkowy z wędzonym tofu