Zielone liście szpinaku mają w sobie moc! Moc witamin i minerałów. Dostarczą Wam sporą dawkę przeciwutleniaczy (beta-karotenu, luteiny), witaminy C oraz żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Dzięki tym pierwszym, Wasz organizm stworzy naturalną tarczę obronną przed nowotworami i miażdżycą. Zawarte w szpinaku minerały pozwolą walczyć z nadciśnieniem i stresem, a także bólami i zawrotami głowy. Szpinak jest niskokaloryczny i przyspiesza metabolizm.
Wartości odżywcze w 100 g szpinaku:
Wartość energetyczna - 23 kcal
Białko - 2,86 g
Tłuszcz - 0,39 g
Węglowodany - 3,63 g
Błonnik - 2,2 g
Witaminy
Witamina C - 28,1 mg
Tiamina - 0,078 mg
Ryboflawina - 0,189 mg
Niacyna - 0,724 mg
Witamina A - 469 µg
Witamina E - 2,03 mg
Witamina K - 482,9 µg
Minerały
Wapń - 99 mg
Żelazo - 2,71 mg
Magnez - 79 mg
Fosfor - 49 mg
Potas - 558 mg
Cynk - 0,53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Świeże liście szpinaku wykorzystajcie do przygotowania pysznych sałatek, owocowych koktajli, zapiekanek, kopytek, ale także jako dodatek do sosów oraz farsz do naleśników, pierogów i pasztecików.
Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów ze szpinakiem w roli głównej:
Koktajl szpinakowy
Sałatka z mango i pieczonym burakiem