Przejdź do głównej zawartości

Co dobrego ma w sobie SZPINAK?


Zielone liście szpinaku mają w sobie moc! Moc witamin i minerałów. Dostarczą Wam sporą dawkę przeciwutleniaczy (beta-karotenu, luteiny), witaminy C oraz żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Dzięki tym pierwszym, Wasz organizm stworzy naturalną tarczę obronną przed nowotworami i miażdżycą. Zawarte w szpinaku minerały pozwolą walczyć z nadciśnieniem i stresem, a także bólami i zawrotami głowy. Szpinak jest niskokaloryczny i przyspiesza metabolizm.

Wartości odżywcze w 100 g szpinaku:
Wartość energetyczna - 23 kcal
Białko - 2,86 g
Tłuszcz - 0,39 g
Węglowodany - 3,63 g
Błonnik - 2,2 g

Witaminy
Witamina C - 28,1 mg
Tiamina - 0,078 mg
Ryboflawina - 0,189 mg
Niacyna - 0,724 mg
Witamina A - 469 µg
Witamina E - 2,03 mg
Witamina K - 482,9 µg

Minerały 
Wapń - 99 mg
Żelazo - 2,71 mg
Magnez - 79 mg
Fosfor - 49 mg
Potas - 558 mg
Cynk - 0,53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Świeże liście szpinaku wykorzystajcie do przygotowania pysznych sałatek, owocowych koktajli, zapiekanek, kopytek, ale także jako dodatek do sosów oraz farsz do naleśników, pierogów i pasztecików.
Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów ze szpinakiem w roli głównej:

Koktajl szpinakowy
Sałatka z mango i pieczonym burakiem

Popularne posty z tego bloga

Kotlety ziemniaczano-warzywne

2 spore ziemniaki 1 marchew 1 cukinia natka pietruszki 1 cebula ziarna słonecznika 4/5 łyżek mąki 3 łyżki siemienia lnianego sól, pieprz, ostra papryka Czas przygotowania: ponad godzina ♥ Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść widelcem, poczekać aż ostygną. ♥ Zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na ok. 15 min. Odlać zgromadzoną wodę. ♥ Do miski z cukinią dotrzeć obraną marchew, dorzucić słonecznik oraz drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. ♥ Zblendować siemię lniane, wrzucić do reszty składników. ♥ Dosypać mąkę. ♥ Doprawić solą, pieprzem i papryką. ♥ Wszystko dokładnie wymieszać. ♥ Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się pięknie złociste. Porady: Jeżeli masa będzie zbyt lepka, rzadka - dorzuć mąkę do uzyskania idealnej konsystencji. Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. :) Aby pozbyć ...

Wegańskie bułki maślane do burgera

400 ml ciepłego mleka roślinnego niesłodzonego (u mnie owsiane Alpro) 500 g mąki typu 450 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła roślinnego np. Alsan sezam / czarnuszka / mak oliwa Czas przygotowania: ok. 2 godziny ♥ W małym rondelku rozpuść masło i odstaw, aby delikatnie ostygło. ♥   Mleko przelej do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 min. Następnie przesiej mąkę, dodaj sól i dolej masło. Wszystko starannie wymieszaj łyżką lub wyrób ręką. Ciasto ma być luźne - nie może być zbyt zbite, ale też za rzadkie. ♥ Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. ♥ Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i wyrób na obsypanym mąką blacie. Podziel na 6 równych części, z każdej wyrób zgrabną kuleczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. ♥ Bułki posmaruj oliwą i obsyp ulubionym dodatkiem - u mnie był to sezam, ale czarnuszka lub mak też fajnie się spr...

Kotlety buraczano-jaglane

szklanka suchej kaszy jaglanej 4 buraczki (ja wykorzystuję pulpę po wyciśnięciu soku z buraków) cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka 2 łyżki mąki oliwa Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenia ♥ Kaszę jaglaną gotujemy. ♥ Buraki ścieramy na tarce (duże oczka) lub wykorzystujemy buraczane resztki z wyciskarki do soków. ♥ Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. ♥ Buraki wsypujemy na patelnię, podsmażamy przez chwilę i dolewamy trochę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką w zależności od preferencji). ♥   Gdy buraki będą miękkie, a woda odparuje wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy. ♥ Zwilżamy ręce i formujemy kotlety, które układamy na wyłożonej papierem blaszce. ♥   Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Kotlety są idealne do wege burgerów, świetnie kompon...