500 g przecieru z dyni
1 marchewka
1 mała cebula
1 korzeń pietruszki
1 malutka cukinia
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5/6 łyżek mąki
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa
Czas przygotowania: około godziny
♥ Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach, natomiast cukinię, marchewkę i pietruszkę na średnich. Odstawić na chwilę, odlać zgromadzoną wodę.
♥ Siemię lniane zblendować i zalać wrzątkiem.
♥ Do miski przelać przecier dyniowy, dorzucić starte warzywa, siemię lniane. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
♥ Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dosypać jeszcze trochę mąki.
♥ Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 średniej wielkości placuszków.
Sprawdź, co dobrego ma w sobie DYNIA.
Komentarze
Prześlij komentarz