Szanowni Państwo, powitajcie DYNIĘ! Jakże dostojną i kuszącą okrągłymi kształtami. Proszę Państwa, nasza bohaterka ma o sobie wyjątkowo wysokie mniemanie, podobno myśli, że pozostałe warzywa nie dorastają jej do pięt - i z tym może mieć odrobinę racji, ponieważ pierwsza rzuca się w oczy na warzywnych grządkach. Dynia szczyci się również bogatym wnętrzem, przepełnionym witaminami i minerałami. Dzięki zawartości beta-karotenu dynia zapobiega nowotworom oraz obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Zawarta w dyni witamina A bardzo dobrze wpływa na wzrok, natomiast spora zawartość cynku wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie, a dodatkowo zapobiega chorobom prostaty.
Wartości odżywcze w 100 g surowej / ugotowanej dyni:
Wartość energetyczna - 26 / 20 kcal
Białko ogółem - 1,0 / 0,72 g
Tłuszcz - 0,1 / 0,07 g
Węglowodany - 6,5 / 4,9 g
Błonnik - 0,5 / 1,1 g
Witaminy
Witamina C – 9,0 / 4,7 mg
Tiamina – 0,050 / 0,031 mg
Ryboflawina – 0,110 / 0,078 mg
Niacyna - 0,6 / 0,413 mg
Witamina B6 - 0,061 / 0,044 mg
Kwas foliowy - 16 / 9 µg
Witamina A – 8513 / 5755 IU
Witamina E – 1,06 / 0,80 mg
Witamina K - 1,1 / 0,8 µg
Minerały
Wapń – 21 / 15 mg
Cynk - 0,32 / 0,23 mg
Magnez - 12 / 9 mg
Potas - 340 / 230 mg
Fosfor - 44 / 30 mg
Żelazo - 0,80 / 0,57 mg
Sód – 1 / 1 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Placki dyniowe
Pulpety jaglane w sosie dyniowo-kokosowym
Zupa krem z dyni
Komentarze
Prześlij komentarz