Przejdź do głównej zawartości

Co dobrego ma w sobie DYNIA?


Szanowni Państwo, powitajcie DYNIĘ! Jakże dostojną i kuszącą okrągłymi kształtami. Proszę Państwa, nasza bohaterka ma o sobie wyjątkowo wysokie mniemanie, podobno myśli, że pozostałe warzywa nie dorastają jej do pięt - i z tym może mieć odrobinę racji, ponieważ pierwsza rzuca się w oczy na warzywnych grządkach. Dynia szczyci się również bogatym wnętrzem, przepełnionym witaminami i minerałami. Dzięki zawartości beta-karotenu dynia zapobiega nowotworom oraz obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Zawarta w dyni witamina A bardzo dobrze wpływa na wzrok, natomiast spora zawartość cynku wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie, a dodatkowo zapobiega chorobom prostaty. 

Wartości odżywcze w 100 g surowej / ugotowanej dyni:
Wartość energetyczna - 26 / 20 kcal
Białko ogółem - 1,0 / 0,72 g
Tłuszcz - 0,1 / 0,07 g
Węglowodany - 6,5 / 4,9 g
Błonnik - 0,5 / 1,1 g

Witaminy
Witamina C – 9,0 / 4,7 mg
Tiamina – 0,050 / 0,031 mg
Ryboflawina – 0,110 / 0,078 mg
Niacyna - 0,6 / 0,413 mg
Witamina B6  - 0,061 / 0,044 mg
Kwas foliowy -  16 / 9 µg
Witamina A – 8513 / 5755 IU
Witamina E – 1,06 / 0,80 mg
Witamina K - 1,1 / 0,8 µg

Minerały
Wapń – 21 / 15 mg
Cynk - 0,32 / 0,23 mg
Magnez - 12 / 9 mg
Potas - 340 / 230 mg
Fosfor - 44 / 30 mg 
Żelazo - 0,80 / 0,57 mg 
Sód – 1 / 1 mg 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Dynia dostępna jest w sklepach praktyczne przez cały rok, jednak sezon dyniowy trwa od września do listopada - w tym okresie pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i przyrządź dynię na 100 różnych sposobów. Warto pamiętać o tym, że dynia jest warzywem, z którego można przygotować liczne przetwory, które dotrzymają towarzystwa w mroźne zimowe wieczory m. in. przecier czy powidła dyniowe, ale też dynia marynowana w occie lub na słodko. Dynię można również zamrozić - pokrój ją w małe kawałki, wsadź do pudełek lub plastikowych torebek i przechowuj w zamrażarce.

Placki dyniowe

Pulpety jaglane w sosie dyniowo-kokosowym
Zupa krem z dyni

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlety ziemniaczano-warzywne

2 spore ziemniaki 1 marchew 1 cukinia natka pietruszki 1 cebula ziarna słonecznika 4/5 łyżek mąki 3 łyżki siemienia lnianego sól, pieprz, ostra papryka Czas przygotowania: ponad godzina ♥ Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść widelcem, poczekać aż ostygną. ♥ Zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na ok. 15 min. Odlać zgromadzoną wodę. ♥ Do miski z cukinią dotrzeć obraną marchew, dorzucić słonecznik oraz drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. ♥ Zblendować siemię lniane, wrzucić do reszty składników. ♥ Dosypać mąkę. ♥ Doprawić solą, pieprzem i papryką. ♥ Wszystko dokładnie wymieszać. ♥ Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się pięknie złociste. Porady: Jeżeli masa będzie zbyt lepka, rzadka - dorzuć mąkę do uzyskania idealnej konsystencji. Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. :) Aby pozbyć ...

Wegańskie bułki maślane do burgera

400 ml ciepłego mleka roślinnego niesłodzonego (u mnie owsiane Alpro) 500 g mąki typu 450 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła roślinnego np. Alsan sezam / czarnuszka / mak oliwa Czas przygotowania: ok. 2 godziny ♥ W małym rondelku rozpuść masło i odstaw, aby delikatnie ostygło. ♥   Mleko przelej do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 min. Następnie przesiej mąkę, dodaj sól i dolej masło. Wszystko starannie wymieszaj łyżką lub wyrób ręką. Ciasto ma być luźne - nie może być zbyt zbite, ale też za rzadkie. ♥ Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. ♥ Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i wyrób na obsypanym mąką blacie. Podziel na 6 równych części, z każdej wyrób zgrabną kuleczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. ♥ Bułki posmaruj oliwą i obsyp ulubionym dodatkiem - u mnie był to sezam, ale czarnuszka lub mak też fajnie się spr...

Kotlety buraczano-jaglane

szklanka suchej kaszy jaglanej 4 buraczki (ja wykorzystuję pulpę po wyciśnięciu soku z buraków) cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka 2 łyżki mąki oliwa Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenia ♥ Kaszę jaglaną gotujemy. ♥ Buraki ścieramy na tarce (duże oczka) lub wykorzystujemy buraczane resztki z wyciskarki do soków. ♥ Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. ♥ Buraki wsypujemy na patelnię, podsmażamy przez chwilę i dolewamy trochę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką w zależności od preferencji). ♥   Gdy buraki będą miękkie, a woda odparuje wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy. ♥ Zwilżamy ręce i formujemy kotlety, które układamy na wyłożonej papierem blaszce. ♥   Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Kotlety są idealne do wege burgerów, świetnie kompon...