Przejdź do głównej zawartości

Co dobrego ma w sobie DYNIA?


Szanowni Państwo, powitajcie DYNIĘ! Jakże dostojną i kuszącą okrągłymi kształtami. Proszę Państwa, nasza bohaterka ma o sobie wyjątkowo wysokie mniemanie, podobno myśli, że pozostałe warzywa nie dorastają jej do pięt - i z tym może mieć odrobinę racji, ponieważ pierwsza rzuca się w oczy na warzywnych grządkach. Dynia szczyci się również bogatym wnętrzem, przepełnionym witaminami i minerałami. Dzięki zawartości beta-karotenu dynia zapobiega nowotworom oraz obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Zawarta w dyni witamina A bardzo dobrze wpływa na wzrok, natomiast spora zawartość cynku wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie, a dodatkowo zapobiega chorobom prostaty. 

Wartości odżywcze w 100 g surowej / ugotowanej dyni:
Wartość energetyczna - 26 / 20 kcal
Białko ogółem - 1,0 / 0,72 g
Tłuszcz - 0,1 / 0,07 g
Węglowodany - 6,5 / 4,9 g
Błonnik - 0,5 / 1,1 g

Witaminy
Witamina C – 9,0 / 4,7 mg
Tiamina – 0,050 / 0,031 mg
Ryboflawina – 0,110 / 0,078 mg
Niacyna - 0,6 / 0,413 mg
Witamina B6  - 0,061 / 0,044 mg
Kwas foliowy -  16 / 9 µg
Witamina A – 8513 / 5755 IU
Witamina E – 1,06 / 0,80 mg
Witamina K - 1,1 / 0,8 µg

Minerały
Wapń – 21 / 15 mg
Cynk - 0,32 / 0,23 mg
Magnez - 12 / 9 mg
Potas - 340 / 230 mg
Fosfor - 44 / 30 mg 
Żelazo - 0,80 / 0,57 mg 
Sód – 1 / 1 mg 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Dynia dostępna jest w sklepach praktyczne przez cały rok, jednak sezon dyniowy trwa od września do listopada - w tym okresie pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i przyrządź dynię na 100 różnych sposobów. Warto pamiętać o tym, że dynia jest warzywem, z którego można przygotować liczne przetwory, które dotrzymają towarzystwa w mroźne zimowe wieczory m. in. przecier czy powidła dyniowe, ale też dynia marynowana w occie lub na słodko. Dynię można również zamrozić - pokrój ją w małe kawałki, wsadź do pudełek lub plastikowych torebek i przechowuj w zamrażarce.

Placki dyniowe

Pulpety jaglane w sosie dyniowo-kokosowym
Zupa krem z dyni

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...