Przejdź do głównej zawartości

Pulpety jaglane w sosie dyniowo-kokosowym


Pulpety:
200 g kaszy jaglanej
mieszanka marchwi i groszku (najlepiej w słoiku)
puszka ciecierzycy
2 łyżki mąki
sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, mielony kminek
3 łyżeczki sosu sojowego

Sos dyniowo-kokosowy:
opakowanie mrożonej dyni
3/4 puszki mleczka kokosowego
50 ml wody
sól, pieprz, imbir, ostra papryka 
2 łyżeczki sosu sojowego

Czas przygotowania: około godziny

Pulpety:
 Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, ugotuj i pozostaw do ostudzenia.
 Odlej wodę z ciecierzycy, przełóż do głębokiego naczynia i zblenduj.
 Marchew i groszek przerzuć na sito, aby pozbyć się wody. Następnie przerzuć mieszankę do miski i rozdrobnij widelcem.
 Do miski z marchewką i groszkiem dodaj kaszę jaglaną, zblendowaną ciecierzycę, przyprawy i sos sojowy, dokładnie wymieszaj.
 Uformuj klopsy i wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.


Sos dyniowo-kokosowy:
 Do garnka wlej wodę i dorzuć dynię. Gotuj przez około 10 minut, po tym czasie zblenduj tak, aby powstał gładki sos. Dolej mleko kokosowe oraz dorzuć przyprawy. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Gotowe pulpety przełóż do sosu, gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.

Porady:
Przed formowaniem klopsów delikatnie namocz dłonie - dzięki temu masa nie będzie przyklejała się do rąk.
Pulpety idealnie sprawdzą się w połączeniu z innymi sosami - pomidorowym, pieczarkowym, meksykańskim.
Im więcej czasu pulpety spędzą w sosie, tym bardziej przejdą jego aromatem!


Sprawdź, co dobrego ma w sobie DYNIA.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlety ziemniaczano-warzywne

2 spore ziemniaki 1 marchew 1 cukinia natka pietruszki 1 cebula ziarna słonecznika 4/5 łyżek mąki 3 łyżki siemienia lnianego sól, pieprz, ostra papryka Czas przygotowania: ponad godzina ♥ Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść widelcem, poczekać aż ostygną. ♥ Zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na ok. 15 min. Odlać zgromadzoną wodę. ♥ Do miski z cukinią dotrzeć obraną marchew, dorzucić słonecznik oraz drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. ♥ Zblendować siemię lniane, wrzucić do reszty składników. ♥ Dosypać mąkę. ♥ Doprawić solą, pieprzem i papryką. ♥ Wszystko dokładnie wymieszać. ♥ Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się pięknie złociste. Porady: Jeżeli masa będzie zbyt lepka, rzadka - dorzuć mąkę do uzyskania idealnej konsystencji. Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. :) Aby pozbyć ...

Wegańskie bułki maślane do burgera

400 ml ciepłego mleka roślinnego niesłodzonego (u mnie owsiane Alpro) 500 g mąki typu 450 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła roślinnego np. Alsan sezam / czarnuszka / mak oliwa Czas przygotowania: ok. 2 godziny ♥ W małym rondelku rozpuść masło i odstaw, aby delikatnie ostygło. ♥   Mleko przelej do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 min. Następnie przesiej mąkę, dodaj sól i dolej masło. Wszystko starannie wymieszaj łyżką lub wyrób ręką. Ciasto ma być luźne - nie może być zbyt zbite, ale też za rzadkie. ♥ Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. ♥ Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i wyrób na obsypanym mąką blacie. Podziel na 6 równych części, z każdej wyrób zgrabną kuleczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. ♥ Bułki posmaruj oliwą i obsyp ulubionym dodatkiem - u mnie był to sezam, ale czarnuszka lub mak też fajnie się spr...

Kotlety buraczano-jaglane

szklanka suchej kaszy jaglanej 4 buraczki (ja wykorzystuję pulpę po wyciśnięciu soku z buraków) cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka 2 łyżki mąki oliwa Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenia ♥ Kaszę jaglaną gotujemy. ♥ Buraki ścieramy na tarce (duże oczka) lub wykorzystujemy buraczane resztki z wyciskarki do soków. ♥ Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. ♥ Buraki wsypujemy na patelnię, podsmażamy przez chwilę i dolewamy trochę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką w zależności od preferencji). ♥   Gdy buraki będą miękkie, a woda odparuje wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy. ♥ Zwilżamy ręce i formujemy kotlety, które układamy na wyłożonej papierem blaszce. ♥   Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Kotlety są idealne do wege burgerów, świetnie kompon...