Pulpety:
200 g kaszy jaglanej
mieszanka marchwi i groszku (najlepiej w słoiku)
puszka ciecierzycy
2 łyżki mąki
sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, mielony kminek
3 łyżeczki sosu sojowego
Sos dyniowo-kokosowy:
opakowanie mrożonej dyni
3/4 puszki mleczka kokosowego
50 ml wody
sól, pieprz, imbir, ostra papryka
2 łyżeczki sosu sojowego
Czas przygotowania: około godziny
Pulpety:
♥ Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, ugotuj i pozostaw do ostudzenia.
♥ Odlej wodę z ciecierzycy, przełóż do głębokiego naczynia i zblenduj.
♥ Marchew i groszek przerzuć na sito, aby pozbyć się wody. Następnie przerzuć mieszankę do miski i rozdrobnij widelcem.
♥ Do miski z marchewką i groszkiem dodaj kaszę jaglaną, zblendowaną ciecierzycę, przyprawy i sos sojowy, dokładnie wymieszaj.
♥ Uformuj klopsy i wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Sos dyniowo-kokosowy:
♥ Do garnka wlej wodę i dorzuć dynię. Gotuj przez około 10 minut, po tym czasie zblenduj tak, aby powstał gładki sos. Dolej mleko kokosowe oraz dorzuć przyprawy. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Gotowe pulpety przełóż do sosu, gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
Porady:
Przed formowaniem klopsów delikatnie namocz dłonie - dzięki temu masa nie będzie przyklejała się do rąk.
Pulpety idealnie sprawdzą się w połączeniu z innymi sosami - pomidorowym, pieczarkowym, meksykańskim.
Im więcej czasu pulpety spędzą w sosie, tym bardziej przejdą jego aromatem!
Sprawdź, co dobrego ma w sobie DYNIA.
Komentarze
Prześlij komentarz