Przejdź do głównej zawartości

Pulpety jaglane w sosie dyniowo-kokosowym


Pulpety:
200 g kaszy jaglanej
mieszanka marchwi i groszku (najlepiej w słoiku)
puszka ciecierzycy
2 łyżki mąki
sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, mielony kminek
3 łyżeczki sosu sojowego

Sos dyniowo-kokosowy:
opakowanie mrożonej dyni
3/4 puszki mleczka kokosowego
50 ml wody
sól, pieprz, imbir, ostra papryka 
2 łyżeczki sosu sojowego

Czas przygotowania: około godziny

Pulpety:
 Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, ugotuj i pozostaw do ostudzenia.
 Odlej wodę z ciecierzycy, przełóż do głębokiego naczynia i zblenduj.
 Marchew i groszek przerzuć na sito, aby pozbyć się wody. Następnie przerzuć mieszankę do miski i rozdrobnij widelcem.
 Do miski z marchewką i groszkiem dodaj kaszę jaglaną, zblendowaną ciecierzycę, przyprawy i sos sojowy, dokładnie wymieszaj.
 Uformuj klopsy i wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.


Sos dyniowo-kokosowy:
 Do garnka wlej wodę i dorzuć dynię. Gotuj przez około 10 minut, po tym czasie zblenduj tak, aby powstał gładki sos. Dolej mleko kokosowe oraz dorzuć przyprawy. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Gotowe pulpety przełóż do sosu, gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.

Porady:
Przed formowaniem klopsów delikatnie namocz dłonie - dzięki temu masa nie będzie przyklejała się do rąk.
Pulpety idealnie sprawdzą się w połączeniu z innymi sosami - pomidorowym, pieczarkowym, meksykańskim.
Im więcej czasu pulpety spędzą w sosie, tym bardziej przejdą jego aromatem!


Sprawdź, co dobrego ma w sobie DYNIA.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...