bułki maślane do burgerów lub inne ulubione pieczywo
pomidor
ogórek kiszony
rukola
cebula
opcjonalnie wegański ser (np. Violife)
sos czosnkowy:
2 łyżki sojonezu (np. Cremajo)
jogurt naturalny (u mnie PlantOn, który znajdziecie m.in. w Lidlu)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
jako dodatek frytki z batata
Przygotowuj bułki, kotlet z buraka i frytki. Jeżeli masz to już za sobą lub wykorzystujesz gotowe produkty, przejdź do kolejnego kroku i zrób sos czosnkowy mieszając wszystkie podane powyżej składniki.
Pokrój pomidora, ogórka i ser w plasterki, a cebulę w krążki. Umyj i osusz rukolę. Przekrój bułki, dolne części posmaruj sosem, ułóż rukolę, ser, kotlet (najlepiej żeby był ciepły, wtedy ser się rozpuści), krążki cebuli, pomidora i ogórka.
Smacznego!
Wegańskie burgery można przygotowywać na wiele sposobów i każdy z nich będzie wyjątkowy i przepyszny. Możecie wykorzystać dowolne roślinne kotlety - te zrobione samodzielne (sprawdź przepis na kotlety ziemniaczano-warzywne) lub gotowe produkty, które coraz częściej goszczą w polskich sklepach, np. roślinny burger Dobra kaloria dostępny w Lidlu, tofu burger z grzybami Polsoja do kupienia w Auchan. Wege burgera możecie skomponować według własnego uznania i tego, co akurat macie w lodówce - doskonale sprawdzi się sałata, świeży ogórek, rzodkiewka, suszony pomidor, karmelizowana cebula, przysmażony wege boczek (ten z Bezmięsny dostępny w Auchan, E. Leclerc, Carrefour Express), ale też pieczone warzywa (marchew, burak, pietruszka).
Komentarze
Prześlij komentarz