Przejdź do głównej zawartości

Wege burger z kotletem buraczanym

bułki maślane do burgerów lub inne ulubione pieczywo
pomidor
ogórek kiszony
rukola
cebula
opcjonalnie wegański ser (np. Violife)

sos czosnkowy:
2 łyżki sojonezu (np. Cremajo)
jogurt naturalny (u mnie PlantOn, który znajdziecie m.in. w Lidlu)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz

jako dodatek frytki z batata

Przygotowuj bułki, kotlet z buraka i frytki. Jeżeli masz to już za sobą lub wykorzystujesz gotowe produkty, przejdź do kolejnego kroku i zrób sos czosnkowy mieszając wszystkie podane powyżej składniki.
Pokrój pomidora, ogórka i ser w plasterki, a cebulę w krążki. Umyj i osusz rukolę. Przekrój bułki, dolne części posmaruj sosem, ułóż rukolę, ser, kotlet (najlepiej żeby był ciepły, wtedy ser się rozpuści), krążki cebuli, pomidora i ogórka.
Smacznego!
Wegańskie burgery można przygotowywać na wiele sposobów i każdy z nich będzie wyjątkowy i przepyszny. Możecie wykorzystać dowolne roślinne kotlety - te zrobione samodzielne (sprawdź przepis na kotlety ziemniaczano-warzywne) lub gotowe produkty, które coraz częściej goszczą w polskich sklepach, np. roślinny burger Dobra kaloria dostępny w Lidlu, tofu burger z grzybami Polsoja do kupienia w Auchan. Wege burgera możecie skomponować według własnego uznania i tego, co akurat macie w lodówce - doskonale sprawdzi się sałata, świeży ogórek, rzodkiewka, suszony pomidor, karmelizowana cebula, przysmażony wege boczek (ten z Bezmięsny dostępny w Auchan, E. Leclerc, Carrefour Express), ale też pieczone warzywa (marchew, burak, pietruszka).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...