2 spore ziemniaki
1 marchew
1 cukinia
natka pietruszki
1 cebula
ziarna słonecznika
4/5 łyżek mąki
3 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz, ostra papryka
Czas przygotowania: ponad godzina
♥ Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść widelcem, poczekać aż ostygną.
♥ Zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na ok. 15 min. Odlać zgromadzoną wodę.
♥ Do miski z cukinią dotrzeć obraną marchew, dorzucić słonecznik oraz drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki.
♥ Zblendować siemię lniane, wrzucić do reszty składników.
♥ Dosypać mąkę.
♥ Doprawić solą, pieprzem i papryką.
♥ Wszystko dokładnie wymieszać.
♥ Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się pięknie złociste.
Porady:
Jeżeli masa będzie zbyt lepka, rzadka - dorzuć mąkę do uzyskania idealnej konsystencji.
Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. :)
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, wyłóż usmażone kotlety na papierowy ręcznik.
Sprawdź, co dobrego ma w sobie:
Komentarze
Prześlij komentarz