szklanka suchej kaszy jaglanej
4 buraczki (ja wykorzystuję pulpę po wyciśnięciu soku z buraków)
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka
2 łyżki mąki
oliwa
Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenia
♥ Kaszę jaglaną gotujemy.
♥ Buraki ścieramy na tarce (duże oczka) lub wykorzystujemy buraczane resztki z wyciskarki do soków.
♥ Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zeszklonej cebuli.
♥ Buraki wsypujemy na patelnię, podsmażamy przez chwilę i dolewamy trochę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (ostrą lub słodką w zależności od preferencji).
♥ Gdy buraki będą miękkie, a woda odparuje wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy.
♥ Zwilżamy ręce i formujemy kotlety, które układamy na wyłożonej papierem blaszce.
♥ Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min.
Kotlety są idealne do wege burgerów, świetnie komponują się z ziemniakami i surówką, a uformowane w małe kuleczki i upieczone z powodzeniem zastąpią falafela :)
Sprawdź, co dobrego ma w sobie BURAK
Komentarze
Prześlij komentarz