Oto Pan BURAK! Burak przepełniony mnóstwem dobroci. Wraz ze swoim batalionem betaniny, któremu zawdzięcza swój cudowny ciemnoczerwony kolor, pomoże wzmocnić odporność, spowolni starzenie oraz ochroni przed komórkami nowotworowymi. Znaczne ilości żelaza wzmocnią naczynia krwionośne, zapobiegną anemii i pomogą walczyć z nadciśnieniem. Burak jest niskokaloryczny, ale zawiera sporą dawkę cukrów i ma wysoki indeks glikemiczny. Ten czerwony koleżka doda energii i poprawi nastrój, także warto dodać go do warzywnych znajomych.
Wartości odżywcze w 100 g surowych / ugotowanych buraków:
Wartość energetyczna - 43 kcal / 44 kcal
Białko ogółem - 1,61 g / 1,68 g
Tłuszcz - 0,17 g / 0,18 g
Węglowodany - 9,56 g / 9,96 g
Błonnik - 2,8 g / 2 g
Witaminy
Witamina C – 4,9 mg / 3,6 mg
Tiamina – 0,031 mg / 0,027 mg
Ryboflawina – 0,040 mg / 0,040 mg
Niacyna - 0,334 mg / 0,331 mg
Witamina B6 - 0,067 mg / 0,067 mg
Kwas foliowy - 109 µg / 80 µg
Witamina A – 33 IU / 35 IU
Witamina E – 0,04 mg / 0,04 mg
Witamina K - 0,2 µg / 0,2 µg
Minerały
Magnez - 23 mg / 23 mg
Potas - 325 mg / 305 mg
Żelazo - 0,80 mg / 0,79 mg
Wapń – 16 mg / 16 mg
Fosfor - 40 mg / 38 mg
Sód – 78 mg / 77 mg
Cynk - 0,35 mg / 0,35 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Sprawdź, jak wykorzystać buraka w kuchni:

