Przejdź do głównej zawartości

Co dobrego ma w sobie BURAK?


Oto Pan BURAK! Burak przepełniony mnóstwem dobroci. Wraz ze swoim batalionem betaniny, któremu zawdzięcza swój cudowny ciemnoczerwony kolor, pomoże wzmocnić odporność, spowolni starzenie oraz ochroni przed komórkami nowotworowymi. Znaczne ilości żelaza wzmocnią naczynia krwionośne, zapobiegną anemii i pomogą walczyć z nadciśnieniem. Burak jest niskokaloryczny, ale zawiera sporą dawkę cukrów i ma wysoki indeks glikemiczny. Ten czerwony koleżka doda energii i poprawi nastrój, także warto dodać go do warzywnych znajomych.

Wartości odżywcze w 100 g surowych / ugotowanych buraków:
Wartość energetyczna - 43 kcal / 44 kcal
Białko ogółem - 1,61 g / 1,68 g
Tłuszcz - 0,17 g / 0,18 g
Węglowodany - 9,56 g / 9,96 g
Błonnik - 2,8 g / 2 g

Witaminy
Witamina C – 4,9 mg / 3,6 mg
Tiamina – 0,031 mg / 0,027 mg
Ryboflawina – 0,040 mg / 0,040 mg
Niacyna - 0,334 mg / 0,331 mg
Witamina B6  - 0,067 mg / 0,067 mg
Kwas foliowy -  109 µg / 80 µg
Witamina A – 33 IU / 35 IU
Witamina E – 0,04 mg / 0,04 mg
Witamina K - 0,2 µg / 0,2 µg

Minerały
Magnez - 23 mg / 23 mg
Potas - 325 mg / 305 mg
Żelazo - 0,80 mg / 0,79 mg 
Wapń – 16 mg / 16 mg
Fosfor - 40 mg / 38 mg 
Sód – 78 mg / 77 mg 
Cynk - 0,35 mg / 0,35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Sprawdź, jak wykorzystać buraka w kuchni:

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie spaghetti z bobem w sosie śmietanowym

0,5 kg bobu 200 ml wegańskiej śmietanki (u mnie sojowa Valsoia) 5 ząbków czosnku garść świeżego koperku sól, pieprz makaron spaghetti Ten pyszny obiad przygotujesz w max. 40 min. Dokładnie umyty bób gotujemy. Odcedzamy zostawiając ok. 200 ml wody po gotowaniu, następnie bób studzimy i obieramy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju (nie może się przypalić!), dolewamy śmietankę sojową. Pozostałą 'bobową' wodę przelewamy do naczynia blendera, wrzucamy 2-3 garści bobu, blendujemy. Powstały sos wlewamy do śmietanki, mieszamy i chwilę gotujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i resztą bobu. Podajemy z posiekanym koperkiem i (opcjonalnie) wegańskim parmezanem :)

Faszerowane bataty

4 średnie bataty 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 duża marchew pęczek natki pietruszki 2 garści suszonej żurawiny 5 łyżek oliwy sól, pieprz, majeranek, ostra papryka 5-6 goździków 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Czas przygotowania: około godziny ♥   Bataty dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wrzuć do miski i dodaj 5 łyżek oliwy oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę, majeranek. Wymieszaj. ♥   Bataty wyłóż na naczynie żaroodporne, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz około 45 minut. ♥   Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kilku goździków. Po ugotowaniu soczewicy wyjmij goździki. ♥   Cebulkę drobno pokrój, usmaż na patelni z odrobiną oleju oraz dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. ♥   Marchew zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut - w połowie smażenia możesz dolać odrobinę wody. Wyjmij goździki, ziele ...

Lasagne z tofu a'la bolognese

makaron do lasagne 1 kostka tofu 1 mała cebula 400 ml passaty pomidorowej 150 ml bulionu warzywnego 50 g czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 średnia marchewka 50 ml mleka kokosowego sos sojowy przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, gałka muszkatołowa Czas przygotowania: około godziny ♥ Tofu odsączyć, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. ♥ Ugotować soczewicę. ♥ Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dorzucić do cebuli. Następnie dodać tofu i wszystko chwilę podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, przysmażyć w osobnym rondelku. ♥ Do podsmażonych składników dolać bulion i passatę pomidorową. Dorzucić ugotowaną soczewicę i pieczarki. Dolać mleko kokosowe i chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. ♥ Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i układać...